Kampanja: Možemo li hranom liječiti epilepsiju i demenciju?

Tjedan mozga 2023.

Udruga Dravet sindrom Hrvatska je zajedno s KBC-om Zagreb i u suradnji s KBC-om Rijeka, Referentnim centrom Ministarstva RH za epilepsiju i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Fakultetom zdravstvenih studija u Rijeci, Medicinskim fakultetom u Rijeci, HLK-om Osijek i Centrom za rehabilitaciju Mir organizirala kampanju za tjedan mozga s naslovom: Možemo li hranom liječiti epilepsiju i demenciju?

Kampanjom se obuhvatilo 4 grada, a započelo je u Kaštelama, u Centru za rehabilitaciju Mir 14. ožujka s početkom u 12:00 h.

Zahvaljujemo izv. prof. dr. sc. Gordanu Džamonji, Mirni Pleštini, mag. nutr. clin., prof. dr. sc. Igoru Prpiću, prim. Mariji Meštrović i Vedrani Bibić, mag. nutr. clin. što su se odazvali pozivu i održali predavanja na temu demencija, epilepsije i dijetoterapije. Osvijestili smo potrebe oboljelih od demencije i potaknuli Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ-a i liječnike da zajedno pokrenu aktivnosti vezane za dobrobit oboljelih. Za rijetke i kompleksne epilepsije i dalje nastavljamo s aktivnim radom i boljom suradnjom na području SDŽ-a. Zahvaljujemo i doc. prim. dr. sc. Željki Karin dr. med., ravnateljici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ-a na odazivu, podršci i korisnoj raspravi te se veselimo budućim suradnjama!

Tjedan mozga EC copy

Nakon Kaštela, smo gostovali u Rijeci, a simpozij se održao na Fakultetu zdravstvenih studija, 15. ožujka u 14:30 h.

Od srca hvala našim predavačima u Rijeci: prof. dr. sc. Vladimiri Vuletić, Mariu Heri, dr. med., Nataši Skočibušić mag. nutr. clin., prof. dr. sc. Igoru Prpiću, Marini Legac Škifić, dr. med. i Vedrani Bibić, mag. nutr. clin. na vrlo korisnim predavanjima. Tijekom simpozija naglašena je važnost nacionalnih registra oboljelih što je prijeko potrebno, osobito za oboljele od demencije, stoga je potrebno usmjeriti rad i suradnju liječnika i oboljelih na osnivanje istog. Suradnja s KBC-om Rijeka, Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za epilepsiju i konvulzivne bolesti razvojne dobi  te Fakultetom zdravstvenih studija se dodatno učvrstila i povezala u cilju pružanja dodatnih edukacija za oboljele te umanjivanja stigme prema oboljelima u svim segmentima društva. Veliko hvala i Silvii Hunjadi Korošec, privremenoj pročelnici Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije koja je prisustvovala u ime župana te Karli Mušković, pročelnici Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb grada Rijeke.

Treći grad u kojem smo održali simpozij je Osijek, 16. ožujka s početkom u 16:00 h u HLK Osijek.

Hvala doc. dr. sc. Svetlani Tomić, Martini Tomić, dr. med. i Vedrani Bibić, mag. nutr. clin. na odličnim predavanjima. Prilikom simpozija naglašena je važnost umrežavanja kako oboljelih tako i liječnika te suradnja i komunikacija s udrugama oboljelih. Zahvaljujemo i gradonačelniku Osijeka, Ivanu Radiću, koji nam se nažalost nije mogao pridružiti, no poslao nam je pismo podrške što je doprinijelo empatiji prema oboljelima od demencije i epilepsije.

Kampanju smo zatvorili u Zagrebu, točnije KBC-u Zagreb, 17. ožujka u 16:00 h.

Zahvaljujemo našim predavačima u Zagrebu: prof. dr. sc. Franu Borovečkom, prof. dr. sc. Nataši Klepac, Zrinki Šmuljić, mag. nutr., dr. sc. Nataši Nenadić Baranašić, prof. dr. sc. Željki Petelin Gadže i Vedrani Bibić, mag. nutr. clin. na odličnim i iznimno korisnim predavanjima. Predavanjima smo dobili uvid u nove znanstvene dokaze, ali i zabrinjavajuću stopu porasta incidencije demencija. Uvidjeli smo i da su na jedinstven način epilepsija i demencije povezane. Veliko hvala i predstavnici grada Zagreba, Jasni Tucak iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, koja je otvorila nove mogućnosti suradnje i aktivnosti s ciljem poboljšanja kvalitete života oboljelih od demencije i epilepsije.

Povodom kampanje pripremili smo i knjižicu Demencija i prehrana zajedno s KBC-om Zagreb, Klinikom za neurologiju
i Sekcijom za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kampanjom za tjedan mozga naši predavači su na jedinstven način obradili iste teme u različitim gradovima. Uistinu smo presretni što je svatko temi pristupio na različiti način, ali i dalje zadržao ključne činjenice i potrebe oboljelih! Prikazali smo i znanstveno utemeljene činjenice o učinkovitosti dijetoterapija u liječenju demencije i epilepsije kao i ulozi prehrane u prevenciji demencije, te podijelili edukativne materijale svim sudionicima uključujući knjižice o terapijskoj primjeni ketogenih dijeta i demenciji i prehrani!

Jedan predivan tjedan je iza nas i nadamo se da su naši sudionici puni pozitivnih dojmova. Veselimo se budućim aktivnostima i suradnjama!

Veliko hvala i našoj učiteljici Ivani Glavač i njenim učenicima 1. c i 3. b razreda OŠ Eugena Kumičića koju su nam pripremili razne crteže s hranom koja nam je bitna za zdravlje mozga!

Ovim putem zahvaljujemo i medijima: portalu grada Kaštela, grada Rijeka, radio Kastvu i Prigorskom radiu.

Više informacija na: https://kastela.org/novosti/aktualnosti/70016-zdravstveni-simpozij-u-centru-mir-ublazavanje-bolesti-epilepsije-i-demencije-kvalitetnijim-nacinom-zivota

Grad Rijeka

Program i predavači

Kaštela

Centar za rehabilitaciju Mir, Put Mira 16, 21216 Kaštel Novi

Rijeka

Fakultet zdravstevnih studija, Ul. Viktora cara Emina 5, 51000 Rijeka

Osijek

Regionalni ured Hrvatske liječničke komore u Osijeku, Ulica Hrvatske Republike 19 c, 31000 Osijek

Zagreb

KBC Zagreb (predavaonica klinike za neurologiju I kat-glavna zgrada), Kišpatićeva ul. 12, 10000 Zagreb.