Publikacije

Udruga Dravet sindrom Hrvatska uvijek nastoji aktivno sudjelovati i poticati istraživanja i znanstvene radove vezane za rijetke i kompleksne epilepsije.

Članovi ePAG EpiCARE opisali su 5 rijetkih i kompleksnih epilepsija u članku objavljenom u European Journal for Medical Genetics pod naslovom: Rare. The importance of research, analysis, reporting and education in ‘solving’ the genetic epilepsies: A perspective from the European patient advocacy group for EpiCARE. Obuhvaćeni su: sindrom Dravet, sindrom hamartoma hipotalamusa, alternirajuća hemiplegija dječje dobi, sindrom prstenastog kromosoma 20 i sindrom nedostatka transportera glukoze tip 1.
Članak naglašava specifične kliničke manifestacije pojedinih oboljenja kao i zajedničke potrebe i nužne aktivnosti u suradnji s liječnicima za napredak istraživanja učinkovitih tretmana i razvoj bolje i jednake zdravstvene skrbi.
Članak je privremeno otvorenog pristupa i može se preuzeti do 11.03.2023. na sljedećoj poveznici:
https://authors.elsevier.com/a/1gSVs6IOrKoVUo

Objavljen je i novi rad o KCNQ2 razvojnoj i epileptičnoj encefalopatiji u časopisu Epilepsy & Behavioru u kojem su uz liječnike, sudjelovali i članovi ePAG EpiCARE-a kao i europskih organizacija za KCNQ2.
Anketa se razvila u suradnji sa roditeljima/skrbnicima dilejm Europe s ciljem istraživanja dobi početka i učestalosti epileptičnih napadaja, korištenih antikonvulzivnih lijekova, učestalosti hospitalizacija, razvoja i komorbiditeta.