Što očekivati?

Kada imate dijete koje provodi ketogenu dijetu, ili se sprema započeti, potpuno je razumljivo da to može biti vrlo zabrinjavajuće za sve prisutne. S gledišta roditelja do zabrinutosti dolazi zbog toga što neće moći pratiti sve što se događa u školi, a sa stajališta škole zato što su potrebni dodatni resursi i vrijeme  za vođenje djeteta koje je na takvoj specijaliziranoj prehrani. Međutim, to ne mora biti slučaj. Najvažnija stvar da bi ketogena dijeta uspjela u školi je dobra komunikacija između roditelja i škole. Dijetu treba tretirati s jednakom poštovanjem kao i davanje lijeka djetetu ili provedba dijete kod djece koja su alergična na određeni sastojak. Fluktuacije u ovoj prehrani ili čak i najsitnija odstupanja mogu utjecati na djetetovu kontrolu epileptičkih napadaja.

Što je ketogena dijeta?

Ketogena dijeta je medicinska terapija za epilepsiju i kao takva mora imati individualne izračune za svako pojedinačno dijete koje vrši nutricionist. Ovo je prehrana s visokim udjelom masti, niskim udjelom ugljikohidrata i adekvatnom količinom bjelančevina s obaveznim obogaćivanjem prehrane vitaminima i mineralima. Kod mnoge djece može dramatično smanjiti učestalost epileptičkih napadaja, a kod nekih i u potpunosti zaustaviti. Ketogena dijeta je jedan od najstarijih dostupnih oblika liječenja epilepsije, ali je pao u drugi plan kada su se pojavili antiepileptički lijekovi. Sada dolazi do ponovnog povećanog interesa za prehranu jer antiepileptički lijekovi ne djeluju kod svih, a randomizirano kontrolirano istraživanje iz 2008. godine je pokazalo da bi se dijeta trebala uzeti u obzir kod oboljelih kojima se primjerenom antiepileptičkom terapijom nije postigla željena kontrola napadaja. Ketogena dijeta oponaša metaboličke promjene uzrokovane gladovanjem. Tijekom gladovanja tijelo koristi uskladištene tjelesne masti za proizvodnju energiju umjesto glukoze (koju dobivamo iz ugljikohidrata i šećera). Kada se masti metaboliziraju, jedan od produkta njihove razgradnje nazivamo ketonska tijela i smatra se da to stanje povišenih razina ketonskih tijela tj. nutritivna ketoza ima antikonvulzivni učinak. Naša tijela lakše koriste glukozu za proizvodnju energije, pa konzumiranje jedne slastice ili malog komadića kruha djetetu može smanjiti razinu ketonskih tijela i uzrokovati ponovnu pojavu napadaja – stoga dijeta mora biti vrlo stroga.

Što se događa kada dijete započne provedbu ketogene dijete?

Možda će biti potrebno malo vremena da se dijete privikne na ketogenu dijetu jer je to velika promjena za njegov metabolizam. U početku može doći do poteškoća s podnošljivošću kao što su mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu, ovisno o vrsti ketogene dijete koja se provodi, međutim, te nuspojave mogu biti minimalne i lako prevladane promjenama u prehrani. Razgovarajte s roditeljima ako ste zabrinuti jer su oni u redovitom kontaktu sa svojim nutricionistom. U početku najčešći problem može biti prekomjerna ketoza, koji možete prepoznati prema crvenilu na licu. Dijete također može postati uznemireno ili pretjerano letargično. Ako ste zabrinuti u vezi s tim, treba dati malu količinu soka ili drugog napitka s visokim sadržajem šećera i u roku od 15 minuta dijete bi trebalo biti bolje. Ako se ne vidi poboljšanje, potrebno je potražiti liječničko mišljenje. Ako posumnjate u navedeno, ODMAH se obratite roditeljima koji će stupiti u kontakt s vama i izravno komunicirati s nutricionistom. Ako se pojava ovih epizoda nastavi, vjerojatno će biti potrebno podesiti izračune za prehranu, no roditelji bi vas trebali o tome u potpunosti informirati. Za praćenje provedbe ketogene dijete, dijete će se morati vagati jednom tjedno, mjeriti visinu jednom mjesečno, a roditelji će ujutro i navečer morati testirati urin ili krv kako bi se izmjerila razina ketonskih tijela. Dijete će imati redovite kontrole kod neurologa/neuropedijatra i nutricionista radi praćenja napretka, uključujući i krvne pretrage.

Pretjerano stvaranje modrica

Kada se provodi ketogena dijeta, čini se da djeca mogu puno lakše zadobivati modrice nego djeca na uobičajenoj prehrani. Ovo je POZNATA nuspojava i u nekim slučajevima i najmanji udar može uzrokovati neugodnu modricu.

Tjelesna kultura i igre

Ako dijete provodi aktivnosti poput plivanja ili tjelesne kulture, možda će biti potrebno povećati energetski unos. Roditelji mogu poslati dodatni međuobrok koji se može konzumirati prije tjelesnih aktivnosti. Ako primijetite da dijete postaje pretjerano umorno nakon tjelesne aktivnosti ili je letargično do kraja dana, razgovarajte s roditeljima i obavijestite ih kako bi se oni mogli povezati sa svojim nutricionistom i uveli dodatne grickalice koje bi mogle riješiti ovaj problem. Možda bi bilo korisno nutricionistu dostaviti djetetov školski raspored.

Školski obroci

Najvažnije je zapamtiti da dijete ne može jesti ništa što mu roditelji ne daju.

Važno je da dijete pojede SVU hranu koja je osigurana, tako da ono što trebate učiniti je osigurati da dijete bude adekvatno nadzirano dok konzumiran obrok. To znači da se u prilikom svakog obroka pojede sva hrana i piće koji su namijenjeni djetetu i njegovoj ketogenoj dijeti. To može značiti da pomoćnik u nastavi mora ponekad ostrugati zdjelu kako bi se ostatak masti pojeo. Očito će biti situacija kada dijete neće sve pojesti, no ako su prisutne poteškoće s djetetovim hranjenjem, bilo bi dobro to zabilježiti. Ako su poteškoće s hranjenjem stvarno borba i dijete ništa ne jede, onda se to mora priopćiti roditeljima.

Svaki obrok se sastoji od točno određene količine masti, bjelančevina i ugljikohidrata koji se daju u redovitim vremenskim razmacima tijekom dana. Sva hrana se mora pojesti, pogotovo ako je iz bilo kojeg obroka ostalo ulje jer ono sadržava veliku količinu masti koja je potrebna tom djetetu. Neka djeca mogu imati dodatno piće kao dio obroka; ovo se mora uzeti uz ili neposredno nakon obroka. Vrlo je važno da se pojede masni dio obroka. Ako dijete ima poteškoća i ne jede cijeli obrok, dajte do znanja roditeljima da je možda bolje opskrbiti ”sve-u-jednom” obroke kako bi količina koja se pojede uvijek bila u pravom omjeru masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Ako smatrate da su poteškoće s hranjenjem povezane s ponašajnim poteškoćama, razgovarajte o tome s roditeljima kako bi se započeli odgovarajući programi u školi i kod kuće.

Većina djece će htjeti jesti s drugom djecom kao i inače te će biti sudionici posebnih događanja. Uz prethodno upozorenje, roditelji će moći poslati poseban međuobrok ili poslasticu kako bi se dijete moglo uključiti. Unos vode je neograničen i većina niskokaloričnih gaziranih pića su u redu sve dok roditelji pristanu da se daju njihovom djetetu. Roditelji i njegovatelji pokušat će se uklopiti u svakodnevnu školsku rutinu, ako postoji vrijeme za užinu, može se donijeti i međuobrok. Korisno je imati kopije školskog jelovnika kako bi se mogla napraviti keto verzija dnevnih obroka. Topli keto obroci se također mogu spremiti u termo posudama ako ne postoji mogućnost zagrijavanja obroka.

Satovi kuhanja

Ovo je izazov, nema sumnje. Čak i neka djeca koja provode ketogenu dijetu pokušavaju namjerno varati i jesti će sve što mogu. Stoga im se u tim slučajevima može dati alternativna opcija. Većina rado nastavlja kuhati s drugom djecom i uz dovoljno pažnje, možda će moći napraviti keto verziju koju zapravo mogu jesti. Alternativno, djeca često uživaju radeći isto što i druga djeca te ih veseli kući donijeti ono što su napravili za svoje obitelji.

Hrana se može koristiti za mnoge predmete u školi, u povijesti možemo kušati kakva je hrana bila u viktorijansko doba, možemo doživjeti egipatski banket, a znamo su se mnogi roditelji susreli s ovim jer je bilo mnogo telefonskih poziva koji su tražili pomoć oko plana jelovnika za ‘povijesni banket’! Kuhanje u ustanovama za odgoj i obrazovanje za djecu s posebnim potrebama čini se vrlo popularnim načinom podučavanja djece. Ovo se MOŽE i dalje provoditi i s djecom koja provode ketogenu dijetu, ali je važna dobra komunikacija s roditeljima. Ako učitelj zna da će koristiti hranu ili pripremati obroke kao dio svog nastavnog plana tijekom sljedećih nekoliko dana ili sljedećeg tjedna, tada roditeljima treba poslati bilješke da vide mogu li na neki način uključiti namirnice koje su sastavni dio djetetove ketogene dijete, u skladu s onim što ostatak razreda radi.

Školski izleti

Nema razloga zašto se dijete koje provodi ketogenu dijetu ne bi moglo uključiti u školske izlete, igre i druge slične školske aktivnosti. Neka putovanja često uključuju obroke i to ne bi trebalo značiti da dijete ne može ići. Paketi za ručak se obično šalju za dijete, a mnogi roditelji rado su pomagači na školskim izletima što može dodatno pomoći djeci koja provode ketogenu dijetu.

Sustavi nagrađivanja i školske zabave

Neke škole daju slatkiše ili čokoladice kao nagradu za dobar rad, ali sve je češće u programu škola da se umjesto njih nude zdravije alternative. Međutim, zdravije alternative mogu se pokazati ne tako korisnim za djecu koja provode ketogenu dijetu, pa predlažemo da se umjesto njih koristiti sustav malih darova poput olovki ili gumica ili se mogu koristiti darovi/nagrade primjereni dobi ili sustav nagrađivanja korištenjem naljepnica.

Što se tiče zabava – opet uz komunikaciju s roditeljima,”keto” slastice se mogu poslati za dijete. Neki roditelji također donose u školu žele bez šećera ili ledeni štapići bez šećera koji se mogu čuvati i dijeliti djeci – ali opet ovo je plan o kojem možete razgovarati s roditeljima. Žele bez šećera ili ledene štapiće bez šećera dobro je koristiti jer ih SVA djeca mogu dobiti te time pomoći djetetu koje provodi ketogenu dijetu da se osjeća uključenim.

Sretna djeca

Ponekad lijekovi jednostavno ne djeluju i kod neke djece se mogu razviti teže nuspojave što sveukupno utječe na njihovu kvalitetu života. Provedbom ketogene dijete dvije trećine djece bi moglo postići smanjenje učestalosti epileptičkih napadaja za više od 50%, a neki i potpunu kontrolu. U svom najboljem izdanju, ketogena dijeta može povećati budnost, poboljšati motoričku i kognitivnu funkciju, dovesti do potpune kontrole napadaja, smanjiti njihovu učestalost i ozbiljnost, poboljšati ponašanje, smanjiti doze/broj korištenih lijekova ili ukinuti sve lijekove, smanjiti potrebu za hitnim hospitalizacijama, smanjiti izostajanje u školi i poboljšati kvalitetu života cijele obitelji. Obroci mogu izgledati mali i djeca ne mogu jesti iste slatkiše kao i njihovi prijatelji, ali koristi koje se mogu vidjeti većinom nadmašuju ove brige. Pozitivan stav prema liječenju je VELIKA pomoć djetetu i njegovoj obitelji. Ako primijetite da se dijete zasitilo provedbe ketogene dijete (a to će se dogoditi s vremena na vrijeme), obavijestite roditelje kako bi mogli napraviti jednostavne promjene. Ove promjene mogu predstavljati veliku razliku za dijete i nadamo se da će i roditeljima pomoći da prevladaju sve negativne osjećaje vezane uz provedbu ketogene dijete. Najvažnije što SVATKO treba učiniti je imati pozitivan stav prema ovoj prehrani uz puno ohrabrenja i pohvala koje su uvijek dobrodošle, posebno na početku.

 

 

Dostupno na: https://www.matthewsfriends.org/keto-therapies/keto-management/keto-at-school/