Uvijek čitajte nutritivne deklaracije i savjetujte se s Vašim medicinskim timom ako niste u nešto sigurni.

Ibuprofen i paracetamol

Ibuprofen ili paracetamol u tableti ili tekućem obliku bez šećera mogu se koristiti za povišenu tjelesnu temperaturu, vrućicu i bolove. Tekući oblik bez šećera vjerojatno sadrži umjetne zaslađivače i šećerne alkohole npr. sorbitol, maltitol itd. Individualna tolerancija može varirati, ali uglavnom korištenje ovih proizvoda ne bi trebalo uzrokovati neželjene pojave na učinke ketogene dijete.

Uz lijekove, postoje i hladni gel oblozi koji se mogu koristiti i kupiti u ljekarnama. Možete i upotrijebiti mlaki oblog postavljen i na čelo ili na stražnji dio vrata kako biste snizili tjelesnu temperaturu.

Lijekovi za prehladu/gripu/sirupi za kašalj

Još jednom, bolje je potražiti tablete ili kapsule jer one inače sadrže manje ugljikohidrata. Za tekuće oblike za djecu primjenjuju se iste smjernice kao za ibuprofen i paracetamol. Koristite proizvod koji je bez šećera i s najnižim sadržajem ugljikohidrata.

Uvijek čitajte deklaracije i slijedite upute proizvođača.

Fiziološka otopina za nos

Primjenjuje se u nos, a djeluje za smanjivanje kongestije pa bi trebala olakšati disanje. Uvijek slijedite upute proizvođača i savjetujte se s liječnikom.

Ostali savjeti koji mogu pomoći uključuju podizanje jednog kraja dječjeg kreveta i/ili korištenje elektroničkog isparivača u sobi.

Džepni inhalatori i eterična ulja

Postoje različite vrste i marke, neke su prikladne za bebe, a neke za stariju djecu i odrasle. Džepni inhalatori se mogu koristiti kao dekongestivi i mogu pomoći disanju. Pogledajte sastojke jer neki od njih možda sadržavaju ulja koja se ne preporučuju za pojedince s epilepsijom, a ako koristite eterična ulja, potrebno je izbjegavati ulja koja sadrže: ružmarin, komorač, kadulju, eukaliptus, miloduh, kamfor i lavandu.

Peludna groznica i alergijske reakcije

Cetirizin i loratadin su najučestalije korištene tablete antihistaminika koje su prihvatljive.

Ako je potrebno korištenje tekućih oblika, provjerite jesu li bez šećera.

Uvijek se savjetujte s liječnikom ili farmaceutom i pažljivo vodite bilješke o epileptičkim napadajima i drugim simptomima za vrijeme korištenja novih lijekova. Neka djeca ne mogu tolerirati ove vrste lijekova, a neke obitelji su izvijestile o povećanoj učestalosti epileptičkih napadaja za vrijeme primjene ovih proizvoda.

Rast mliječnih zubi

Postoji Dentinox gel za desni i zubna pasta s blagom aromom. Čini se da imaju nizak sadržaj ugljikohidrata u slučaju da trebate neku vrstu gela za zube i/ili upotrijebite igračke za zube s rashladnim gelom.

Balzam za usne

Vaseline balzam za usne kojeg možete pronaći u malim okruglim posudicama su dobar izbor te se preporučuje koristiti one bez aroma u slučaju da dijete često pojede balzam s usana.

Zubna pasta

Preporučuju se zubne paste koje sadrže sodu bikarbonu jer uglavnom imaju niži sadržaj ugljikohidrata.

Šampon i regenerator

Bilo koja vrste se može koristiti.

Kreme za sunčanje i hidratantne kreme za njegu kože

Bilo koja vrste se može koristiti.

Ako primijetite pad razine ketonskih tijela nakon početka upotrebe kreme za sunčanje ili hidratantne kreme za njegu kože, istražite druge moguće razloge koji su doveli do pada razina ketonskih tijela/povećane učestalosti epileptičkih napadaja:

  1. Vremenske prilike npr. visoke temperature zraka mogu utjecati na osobe oboljele od kompleksnih epilepsija i povećati učestalost napadaja zbog netolerancije vrućine, povećanog umora ili potrebe za dodatnim količinama tekućina.
  2. Neka zdravstvena stanja su posebno osjetljiva na toplinu.
  3. Ljepše vrijeme se povezuje s povećanom tjelesnom aktivnošću što može uzrokovati povećane energetske potrebe.
  4. Provjerite nutritivne deklaracije za slučaj da se promijenio sastav proizvoda i vrijednosti hranjivih tvari.
  5. Provjerite je li oboljeli ˝varao˝ tj. konzumirao nešto što ne smije za vrijeme provedbe ketogene dijete.

Prema kliničkom iskustvu mnogih i nakon brojnih razgovora s biokemičarima i drugim djelatnicima, vjerojatnost da će neke od ovih krema sniziti razinu ketonskih tijela je vrlo mala. Stoga je njihova primjena sigurna, osim ako osoba ne konzumira ove proizvode.

Međutim, sve dok o tome ne postoji čvrst konsenzus – preporučuje se eliminirati bilo koji mogući uzrok povećane učestalosti epileptičkih napadaja/snižene razine ketonskih tijela prije razmatranja da su kreme za sunčanje i njegu kože te šamponi potencijalni uzročnici.

 

Dostupno na: https://www.matthewsfriends.org/keto-therapies/keto-management/over-the-counter-products/