RAZMOTRITE OVE OPCIJE S VAŠIM NUTRICIONISTOM PRIJE NEGO ŠTO IH PRIMIJENITE.

RAZLIČITI CENTRI MOGU PREDLAGATI RAZLIČITE STRATEGIJE ZA POJEDINE POTEŠKOĆE.

Poteškoće s hranjenjem su identificirane kao učestaliji razlog zabrinutosti skrbnika. Najčešća pitanja i potencijalna rješenja navedena su u nastavku teksta.

Što učiniti kada dijete pojede nešto što nije namijenjeno njemu (˝tuđu˝ hranu)?

 • Ako se na vrijeme uoči, uklonite tu hranu što je više moguće.
 • Ako je ta hrana bogata mastima/proteinima npr. sir ili kobasica moguć je ograničeni učinak. Ako je ta hrana bogata ugljikohidratima npr. slatkiši, kruh, keksi, pokušajte ubrzo nakon toga dati porciju masti kako bi se usporila apsorpcija i učinak ˝viška˝ ugljikohidrata. Pokušajte s vrhnjem s visokim udjelom masti, uljem, maslacem ili posebnim pripravcima.
 • Možete razmotriti prilagodbu namirnica uključenih u sljedeći obrok ili međuobrok kako bi se umanjio učinak ˝viška˝ ugljikohidrata.
 • Pratite prema uobičajenom protokolu razinu glukoze i ketonskih tijela te za svaki slučaj pripremite Vaše lijekove za hitna stanja. Moguće je da će ovaj događaj imati prolazan učinak na razinu glukoze i ketonskih tijela u krvi i da neće utjecati na učestalost epileptičkih napadaja. Pozorno pratite i osigurajte da se strogo pridržavate uputa za dijetu tijekom idućih nekoliko dana.

Ako se ove situacije ne uhvate na djelu odnosno ako se za njih sazna kasnije tijekom dana, situacija je dodatno otežana. Prethodno navedeni savjeti mogu pomoći i za ove okolnosti.

Što učiniti ako dijete zaboravi/ostane bez svog pripremljenog obroka za školu? 

 • Preporučujemo da zamolite osoblje u školi da zadrže Vaš jednostavni obrok te ga čuvaju  zaleđenog. Kao alternativa, zamolite osoblje škole da recept i namirnice  za brzi ketogeni obrok ili ˝keto˝ pripravak budu dostupni u školi u slučaju hitnih  situacija.
 • Ako živite u blizini i imate vremena, možete li doći u školu s novim obrokom?
 • Razgovarajte s osobljem škole kako biste vidjeli koja je hrana dostupna. Možda postoji mogućnost da se osoblje pripremi na vaganje namirnica (meso, povrće, maslac) kako bi obroci bili identični onima koje dijete inače konzumira pri provođenju ketogene dijete.

Što kada se dijete uzruja za vrijeme hranjenje i odbija jesti?

Budite iskreni o situaciji i zapitajte se sljedeće:

 1. Postajete li zabrinuti/anksiozni za vrijeme hranjenja djeteta (hoće li pojesti sve ili hoće li uopće jesti)?
 2. Kako je došlo do toga? Jesu li prisutne poteškoće u ponašanju?
 3. Je li djetetov razlog odbijanja hrane taj što vidi da jede drugačije obroke od Vaših?

Ako je Vaš odgovor da na bilo koje od pitanja, pokušajte sa sljedećim:

 • Pokušajte ne pokazati Vašu zabrinutost. Ostavite hranu ispred djeteta i pustite ga da samo ili uz Vašu pomoć krene s hranjenjem, ponudite punu žlicu, a ako odbije ostavite i nastavite sa svojim aktivnostima ostavljajući vremena između pokušaja ili dajte djetetu nešto što će mu odvući pažnju od hrane. Možete i obrok odložiti sa strane, a kada Vam dijete dođe gladno ponudite mu taj isti obrok ili ˝keto˝ pripravak kao alternativu.
 • Djeca su iznimno pametna kada vide da njihovi postupci uzrokuju Vašu reakciju. Promijenite obrazac ili vrijeme hranjenja, ako je potrebno. Hranite dijete na drugom mjestu izuzev uobičajenog hranjenja za stolom npr. piknik u vrtu ako je vrijeme lijepo. Koristite metode odvlačenja pažnje čak ako to znači i dopustiti im hranjenje za vrijeme gledanja televizije. Možda Vam se ova ideja ne sviđa pa možete pronaći metodu koja Vama odgovara.
 • Ako Vas dijete vidi da jedete nešto drugo može se pojaviti osjećaj krivnje ili situacija može biti stresna. Neke obitelji prevladavaju ovu situaciju tako da dopuste djetetu da jede što i oni za večeru dok gledaju omiljen TV program. Dijete je sretno i jede što pridonosi manjem stresu u obitelji. Također, pokušajte pripremati obroke koji su slični obrocima Vašeg djeteta. Svakodnevni obroci mogu se prilagoditi za ketogenu dijetu samo prije provjerite s Vašim nutricionistom.

Što učiniti ako dijete nije gladno ili ne želi pojesti cijeli obrok?

 • Razgovarajte s Vašim nutricionistom o pokušaju smanjenja veličine obroka, ali pripazite na ukupan kalorijski unos.
 • Možete zamijeniti 3 veća obroka s 4 manja.
 • Veličina međuobroka se može smanjiti ili se mogu u potpunosti izbaciti.
 • Provjerite razinu ketonskih tijela. Ketogena dijeta može potisnuti apetit pa je normalno da djeca na ketogenoj dijeti nisu pretjerano oduševljena, kada je riječ o hrani, u mjeri u kojoj su možda prije dijete bili. Međutim, ako primijetite ponavljajući trend kada dijete ne želi jesti, a istovremeno je razina ketonskih tijela normalna ili povišena možda će biti potrebno sniziti njihovu razinu o čemu ćete morati razgovarati s nutricionistom.

Što učiniti ako djetetu ketogeni obroci više nisu primamljivi kao prije? 

 • Nemojte pripremati taj obrok na određeno razdoblje, a nakon pauze od nekoliko tjedana ga pokušajte ponovo uvesti.
 • Pokušajte učiniti obrok drugačijim, npr. pokušajte s dodavanjem nekoliko kapi prehrambenih boja u nekim slučajevima.
 • Prezentirajte obrok na drugi način npr. koristeći se drugim kuhinjskim priborom.

 

Dostupno na:  https://www.matthewsfriends.org/keto-therapies/keto-management/mealtime-problems-with-children/