Klasična ketogena dijeta

Klasična ketogena dijeta se temelji na ketogenom omjeru odnosno omjeru količine masti i količine ugljikohidrata i proteina u gramima. Uglavnom je potreban ketogeni omjer 3:1 za održavanje dobrog stanja ketoze i optimalne kontrole epileptičkih napadaja, iako se učinci mogu postići i s 2:1 ili 4:1 omjerom ovisno o odgovoru pojedinca. Kod 3:1 omjera masti čine 87% ukupnog energetskog unosa dok primjenom 4:1 omjera ovaj udio raste na 90%. Dovoljnu količinu masti osiguravamo unosom hrane poput maslaca, ulja, vrhnja, majoneze ili pomoću dodataka prehrani koji su dostupni na recept. Unos proteina temelji se na minimalnim zahtjevima za rast i osigurava se konzumacijom namirnica s visokom biološkom vrijednošću proteina u svakom obroku (meso, riba, jaja i sir). Unos ugljikohidrata je vrlo ograničen. Konzumacija škrobnih namirnica nije dozvoljena pa su glavni izvori ugljikohidrata ograničene količine povrća i voća.

Ketogena dijeta sa srednjelančanim trigliceridima (MCT ketogena dijeta)

Ketogena dijeta sa srednjelančanim trigliceridima ili MCT ketogena dijeta se razvila 1970-tih godina kao alternativna verzija klasične ketogene dijete.  Srednjelančani trigliceridi (MCT) se učinkovitije apsorbiraju i prenose u tijelu u usporedbi s dugolančanim trigliceridima te proizvode više ketonskih tijela po energetskoj jedinici (kcal). Stoga je ovom dijetom omogućen nešto veći unos ugljikohidrata i proteina. Tradicionalna MCT ketogena dijeta je dopuštala visok udio MCT-a u ukupnom energetskom unosu što je uzrokovalo gastrointestinalne poteškoće kod neke djece. Danas se u praksi određuje početna razina MCT-a koja će omogućiti dobru ketozu i ujedno umanjiti rizik razvoja nuspojava, a udio se može povećati ovisno o potrebi i toleranciji. Svaki obrok treba uključivati MCT u obliku ulja ili emulzija koji su dostupni na recept. Ostatak energetskog unosa se upotpunjava unosom ugljikohidrata, proteina i masti putem hrane. S obzirom na to da su dopuštene veće količine ugljikohidrata i proteina, izbor namirnica je veći nego na klasičnoj ketogenoj dijeti. Randomizirano kontrolirano kliničko istraživanje o učinku klasične ketogene dijete i MCT ketogene dijete nije utvrdilo značajnu razliku u učinkovitosti i toleranciji, stoga se zaključuje da obje dijete imaju ulogu u liječenju djece s tvrdokornim epilepsijama.

Obje dijete zahtijevaju izračune energetske vrijednosti i izračune količine makronutrijenata te je potrebno vagati svu hranu i pića koja se konzumiraju. Nutricionist vrši individualni izračun za dijetu na temelju energetskih potreba i potreba za proteinima. Uglavnom se započinje s nižim ketogenim omjerom ili nižim udjelom MCT-a koji se postupno povećavaju ovisno o toleranciji. Na temelju danog izračuna osmišljavaju se recepti, često uz pomoć računalnih programa. Mogu se koristiti i popisi izbora namirnica što je učestalije kod MCT ketogene dijete. Obogaćivanje prehrane vitaminima i mineralima je potrebno i pri provođenju klasične ketogene dijete i MCT ketogene dijete zbog njihovog restriktivnog prehrambenog režima, a navedeno određuje nutricionist nakon procjene individualnih potreba i prehrambenog unosa. Provođenje dijete zahtijeva kontinuirano praćenje i nadzor te podešavanje kako bi se postigli optimalni rezultati.

 

Dostupno na: https://www.matthewsfriends.org/keto-therapies/keto-introduction/classical-mct-ketogenic-diets-traditional-diets/