Predanost u prva tri mjeseca provođenja dijete

Ketogena terapija je putovanje tijekom kojeg se liječenje pojedinca razvija tijekom vremena. Prvih nekoliko tjedana je izazovno s obzirom na to da je u tijeku učenje i prilagodba na velike promjene u planiranju obroka, kupovini namirnica, mjerenju porcija hrane i metodama kuhanja. K tomu, potreban je odgovoran nadzor, praćenje epileptičkih napadaja i ostalih simptoma te učestala razmjena informacija s timom za ketogene dijete. Iako ovaj proces s vremenom postaje lakši i poznatiji, u početku će se možda činiti da provođenjem dijete nemate vremena ni za što drugo. Iz tog razloga je važno odabrati relativno stabilno razdoblje za oboljelog i obitelj u kojem se može posvetiti dovoljno vremena za ketogene dijete. Tim za ketogene dijete će osigurati da se promjene u medicinskoj terapiji izvrše prije uvođenja ketogene dijete (ako je potrebno) tako da jedina varijabla za vrijeme provođenje dijete bude izbor namirnica.

Za vrijeme pripreme, inicijacije, nadzora i uske suradnje s timom za ketogene dijete važno je osigurati najbolje izglede za djelovanje ove terapije.

Priprema – odabir namirnica (4-8 tjedana prije uvođenja ketogene dijete)

Kada se izvrši neurološki i biokemijski probir i odredi moguće razdoblje za uvođenje dijete preporučuje se započeti s pripremama. To uključuje edukacije s timom za ketogenu dijetu, vođenje dnevnika prehrane, određivanje sklonosti prema pojedinim namirnicama i utvrđivanje obrazaca hranjena, a služi kao baza za savjetovanje o strukturiranju dijete i potrebnim koracima za vrijeme pripreme.

Učestali koraci su sljedeći:

  • Održati redovitu rutinu konzumacije obroka i međuobroka, postati svjestan o kontroli porcija i osigurati da je sva hrana pojedena. Također je važno razviti strategiju za bilo koje poteškoće u ponašanju povezane s hranjenjem i to prije uvođenja dijete.  
  • Smanjiti konzumaciju šećera, slatkiša, čokolada, torti i keksa. Preporučuje se tražiti alternativne opcije i smanjiti oslanjanje na slatku hranu PRIJE uvođenja ketogene dijete.
  • Povećati količinu masti i ulja u obrocima. Preporučuje se početi koristiti punomasne proizvode i pokušavati s povećanjem količina masti i ulja (maslinovo ulje, kokosovo ulje, maslac, majoneza, slatko vrhnje itd.) u obrocima.
  • Pokušati s nekoliko ”keto” recepata. Možda će Vam se pružiti nekoliko ideja za pripremu obroka i recepata koje možete isprobati kako biste vidjeli što najbolje odgovara Vašoj situaciji. Ovo Vam može pomoći i izgraditi samopouzdanje prije početka provedbe dijete.

Priprema – obitelj, prijatelji, osobe uključene u svakodnevni život oboljelog

Vrlo je važno razgovarati s obitelji, prijateljima i drugim osobama poput učitelja, instruktora i osobnih asistenata koji su uključeni na bilo koji način u osiguravanje, dijeljenje ili nadziranje nad obrokom čak ako je to samo povremeno. Svi trebaju biti uključeni i razumjeti da ova dijeta nije ˝hir˝ već medicinska terapija tj. antiepileptički lijek koji se dostavlja u obliku hrane. Kao takva, sva hrana i piće trebaju zadovoljiti individualne upute za provođenje dijete. Nagrađivanje čokoladicom, ostavljanje posude s voćem ili keksima u blizini djeteta bez nadzora, neke su  od banalnih situacija koje mogu dovesti do destabilizacije promjena uzrokovanih ketogenom dijetom i povećanja učestalosti epileptičkih napadaja.

Općenito je samo jedna prilika za uvođenje dijete, stoga je važno da se svi slažu s tom odlukom, postavljaju pitanja i razumiju principe prije nego se dijeta krene provoditi. Nikako se ne preporučuje prepustiti stvar slučaju jer se time riskira postizanje pozitivnih ishoda dijete.

Inicijacija/uvođenje ketogene dijete

Tradicionalno, uvođenje ketogenih dijeta je zahtijevalo hospitalizaciju i post u trajanju od 12-72 sata (dopuštena samo voda) nakon kojeg je slijedilo postupno uvođenje ketogenih obroka. Međutim, pokazalo se da post nije nužan za postizanje ketoze te da postupno uvođenje dijete može rezultirati jednakom kontrolom epileptičkih napadaja te značajno manjom pojavom nuspojava poput povraćanja, dehidracije, acidoze i ubrzanog gubitka tjelesne mase za koje je potrebna medicinska intervencija. Danas neke zemlje prakticiraju uvođenje ketogene dijete kod kuće (osim za djecu mlađu od jedne godine, djecu čije se zdravstveno stanje pogoršalo ili djecu koja su već hospitalizirana) bez inicijalnog posta i s postupnim uvođenjem ketogenih obroka tijekom 4-5 dana ili do 10 dana ako se koristi ketogena dijeta sa srednjelančanim trigliceridima. Za vrijeme ovog procesa normalno je osjećati se umorno, oslabljeno, ošamućeno i mučno jer se tijelo prilagođava na ograničenu količinu dostupnih ugljikohidrata i sagorijevanje masti za proizvodnju energije. Kod nekih se mogu dogoditi i epizode niskih razina glukoze u krvi ili visokih razina ketonskih tijela te povremeno povraćanje ili rijetko povećanje učestalosti epileptičkih napadaja. Ako je moguće, bilo bi dobro smanjiti postojeće obaveze tijekom inicijacijske faze i biti u bliskom kontaktu s timom za ketogenu dijetu.

 

Dostupno na: https://www.matthewsfriends.org/keto-therapies/keto-introduction/preparation-and-initiation/