Autor: Susan Wood BSc RD
Registered Dietitian, Matthew’s Friends Clinics

 

Koliko je učinkovita; znanstveni dokazi:

Ketogena dijeta se prvi puta počela primjenjivati 1920-tih godina, prije otkrića većine antiepileptičkih lijekova. Tada se koristila i za odrasle i za djecu. Štoviše, prvo istraživanje koje je uključivalo odrasle osobe oboljele od epilepsije objavljeno je 1930. godine (1), no unatoč pozitivnim rezultatima prošlo je skoro 70 godina do novog istraživanja koje je potvrdilo slične rezultate. Nakon toga se objavljuje sve više istraživanja s odraslim oboljelima koji su provodili klasičnu ketogenu dijetu ili modificiranu Atkinsovu dijetu. Sažeta analiza sugerira da je učinkovitost kod odraslih slična kao i kod djece s oko 40-50% oboljelih koji su postigli smanjenje učestalosti epileptičkih napadaja preko 50% i 13% koji su postigli potpunu kontrolu (2,3,4). Osim smanjenja učestalosti epileptičkih napadaja, primijećene su i promjene intenziteta napadaja i oporavka nakon napadaja, a odrasli često izvještavaju o poboljšanju raspoloženja, svjesnosti, pamćenja, spavanja i pažnje (5).

Međutim, brojna istraživanja su izvijestila da odrasli imaju više poteškoća s pridržavanjem smjernica za provedbu ketogenih dijeta tijekom duljeg razdoblja. Zbog toga je potreban tim za ketogene dijete koji je dostupan i usredotočen isključivo na odrasle osobe, osobito u inicijacijskoj fazi kada je potrebna i edukacija oboljelih i kada je potrebno podešavati dijetu za optimizaciju ishoda.

Razlikuje li se ketogena dijeta od one za djecu?

Principi ketogene dijete su isti i za djecu i za odrasle u pogledu pristupa liječenja odnosno važno je zadovoljiti medicinske, prehrambene i potrebe životnog stila. U posljednje vrijeme se koriste liberalnije vrste ketogene dijete koje su provedbu učinile praktičnijom za samostalne odrasle osobe koje su ujedno i odgovorne za praćenje uputa liječnika o uzimanju terapije.

Za odrasle koji se hrane sondama za hranjenje (dugotrajne poteškoće s hranjenjem ili akutno liječenje epileptičkog statusa) (6) je isti pristup kao i za djecu. Potrebni su individualizirani izračuni i usko praćenje te podešavanje dijete po potrebi kako bi se optimizirali ishodi. Novi proizvod KetoCal 2.5 LQ (Nutricia) baziran je na potrebama adolescenata i odraslih, što više nego ranije olakšava prilagođavanje prehrambenih potreba odraslima koji se hrane sondama za hranjenje.

Zašto su nužni medicinski nadzor i podrška?

Ketogena dijeta je učinkoviti antiepileptik u obliku hrane. Njena provedba treba biti pod nadzorom neurologa i nutricionista te u skladu s planom liječenja, zajedno s ostalim antiepileptičkim lijekovima. Zahtijeva biokemijski i neurološki probir kako bi se osiguralo da nema postojećih kontraindikacija koje bi učinile provedbu dijete opasnom.

Također je važno izvršiti osnovne biokemijske pretrage prije uvođenja ketogene dijete koje služe za usporedbu s pretragama koje se vrši u redovitim intervalima za vrijeme provođenja dijete. Navedeno je potrebno kako bi se utvrdilo da su bubrežna i jetrena funkcija očuvane te da nisu razvijeni nedostaci mikronutrijenata.

Za većinu odraslih je provođenje ketogene dijete, pod nadzorom medicinskog tima, potrebno barem tri mjeseca kako bi se utvrdilo je li njen učinak na kontrolu epileptičkih napadaja i kvalitetu života dovoljan za nastavak provođenja. Ako je uspješna, može omogućiti smanjenje doza korištenih antiepileptičkih lijekova ili njihovo ukidanje, a provedba može trajati dvije godine ili dulje, ovisno o osobnim izborima i procjeni medicinskog tima. Ako se u prva tri mjeseca provođenja ketogenom dijetom ne postignu željeni učinci, ona se postupno ukida.

Kontraindikacije i stanja koja zahtijevaju poseban oprez za provođenje KD

Apsolutne kontraindikacije:

 • Poremećaji metabolizma masnih kiselina ili karnitina (uglavnom se dijagnosticiraju u djetinjstvu)
 • Porfirija

Stanja koja zahtijevaju poseban oprez:
Pozitivna anamneza:

 • Nasljedne hiperlipidemije
 • Bubrežnih kamenaca
 • Poremećaja hranjenja
 • Nemogućnosti održavanja adekvatne prehrane
 • Disfagije (otežano gutanje)
 • Gastroezofagealne refluksne bolesti
 • Kronične konstipacije
 • Šećerne bolesti kontrolirane lijekovima

Također:
Trudnoća ili planiranje trudnoće

Što treba uzeti u obzir za svakodnevnu provedbu ketogene dijete?

Naglo mijenjanje prehrambenih navika može biti teško, što je kod ketogene dijete dodatno otežano. Njena provedba predstavlja novu ˝obavezu˝ u ispravnom liječenju epilepsije te zahtijeva vođenje dnevnika prehrane kao i praćenje simptoma. Čak i uz najbolju pripremu, edukaciju i podršku tima za ketogenu dijetu, u prvih nekoliko tjedana može se steći dojam da provedba dijete oduzima previše vremena te da je vrlo stresna. Međutim, baš kao i učenje bilo kojih koje novih nove vještine, cijeli proces postaje lakši tijekom vremena, a ako se primijete pozitivni učinci, osjećaj osnaženja je neizmjeran. Za uspješno provođenje ketogene dijete je potreban timski rad s osobama uključenim u ovaj proces. Razina uključenosti, razumijevanja i podrške obitelji, bliskih prijatelja i njegovatelja čini značajnu razliku u stečenom iskustvu i ishodima.

Hrana: za provedbu ketogene dijete potrebna je značajna promjena izbora namirnica. Većinom je potrebna priprema obroka te vaganje ili kontroliranje porcija hrane. Općenito, obroci se trebaju pojednostavniti i pripremati od svježih namirnica te je stoga važna spremnost na kuhanje ili redovita pomoć od člana obitelji ili njegovatelja. Izvan doma je ograničena dostupnost ˝keto˝ obroka i međuobroka pa je bitno unaprijed planirati i pripremati te nositi obroke sa sobom na posao, fakultet itd. Podrška obitelji, prijatelja i kolega može učiniti veliku razliku za osobu koja provodi dijetu.

Vođenje bilješki: ketogena dijeta zahtijeva pažljivo praćenje i prilagođavanje. Ovo uključuje vođenje dnevnika prehrane i epileptičkih napadaja, praćenje razina ketonskih tijela i glukoze te tjelesne mase, pri čemu je potrebno redovito izvještavati tim za ketogene dijete. Ovim putem se može pratiti učinak ketogene dijete i u slučaju potrebe, na vrijeme primijeniti prilagođavanje kako bi se optimizirala kontrola napadaja ili djelovalo na potencijalne nuspojave.  

Sažetak: Ketogena dijeta je opcija liječenja tvrdokornih epilepsija koja bi mogla utjecati na kontrolu epileptičkih napadaja i kvalitetu života kada se s prikladnim antiepileptičkim lijekovima nisu postigli željeni učinci. Međutim, iz brojnih medicinskih ili društvenih razloga, možda neće biti prikladna opcija za sve. 

 

 

 

Literatura

 1. Barborka CJ. (1930) Epilepsy in adults: results of treatment by ketogenic diet in one hundred cases. Arch Neurol Psychiatry. 1930 23; 904–14.
 2. Payne NE, Cross JH, Sander JW, Sisodya SM. The ketogenic and related diets in adolescents and adults–a review. Epilepsia 2011 52(11): 1941-8.
 3. Fang Ye, Xiao-Jia Li, Wan-Lin Jiang, Hong-Bin Sun et al. Efficacy of and Patient Compliance with a Ketogenic Diet in Adults with Intractable Epilepsy: A Meta-Analysis. J Clin Neurol 2015; 11(1): 26-31.
 4. Liu H, Yang Y, Wang Y, Tang H et al. Ketogenic diet for treatment of intractable epilepsy in adults: A meta-analysis of observational studies.
  Epilepsia Open. 2018 Feb 19; 3(1): 9-17.
 5. Roehl K, Falco-Walter J, Ouyang B, Balabanov A. Modified ketogenic diets in adults with refractory epilepsy: Efficacious improvements in seizure frequency, seizure severity, and quality of life. Epilepsy & Behavior 2019; 93: 113–118.
 6. Francis BA, Fillenworth J, Gorelick P, Karanec K et al. The Feasibility, Safety and Effectiveness of a Ketogenic Diet for Refractory Status Epilepticus in Adults in the Intensive Care Unit.
  Neurocrit Care. 2019; 30(3): 652-657.

 

Dostupno na: https://www.matthewsfriends.org/keto-therapies/keto-therapies-for/adults-with-epilepsy/