Terapijska primjena ketogenih dijeta kod neuroloških bolesti

17. listopada 2023. u 14:00 h održali smo edukativnu radionicu o učinkovitosti terapijske primjene ketogenih dijeta kod različitih neuroloških oboljenja. Radionica se održala na Klinici za neurologiju pri KB-u Sveti Duh, a prisustvovali su brojni zdravstveni djelatnici.

Od srca zahvaljujemo predsjednici Hrvatske udruge za epilepsiju, prim. Ani Sruk, i predstojnici Klinike za neurologiju, doc. dr. sc. Sanji Tomasović, na gostoprimstvu i prepoznavanju rastuće uloge dijetoterapije za neurološka oboljenja.

Radionicu je održala Vedrana Bibić, mag. nutr. clin., te je opisala koje promjene donosi ketogena dijeta, koje vrste razlikujemo i koje su pogodnije za odrasle osobe. Također je prenijela i trenutno dostupne dokaze o učinkovitosti ketogenih dijeta kod neuroloških bolesti poput:

  • Epilepsije
  • Neurometaboličkih bolesti (sindrom nedostatka GLUT1, nedostatk piruvat dehidrogenaze)
  • Neurodegenerativnih bolesti (demencije, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest)
  • Neuromuskularnih bolesti (Multipla skleroza, amiotrofična lateralna skleroza)
  • Migrena
  • Tumora mozga
  • Psihijatrijskih poremećaja (shizofrenija, bipolarni poremećaj, depresija)
  • Traumatskih ozljeda mozga
  • Poremećaja iz autističnog spektra

Osim učinkovitosti u umanjivanju simptoma bolesti, ketogene dijete donose i niz drugih koristi, od koji je naglasak i na regulaciju tjelesne mase. Povećanje tjelesne mase često slijedi nakon uvođenja antikonvulzivnih lijekova, a osobe s prekomjernom težinom za posljedicu mogu imati i učestalije epileptične napadaje.

Naglašene su i nuspojave farmakološke terapije i ketogenih dijeta što se također treba uzeti u obzir, te kotegenu dijetu primjenjivati u ranijoj fazi liječenja.

Za kraj je objasnila korake pripreme i uvođenja ketogene dijete kod odraslih oboljelih koje treba biti postupno i prilagođeno svakom pojedincu i njegovim mogućnostima!

Za kraj, podijeljeno je iskustvo mame Diane, mame prekasnog dječaka sa sindromom nedostaka GLUT1 kojem je ketogena dijeta promijenila život, kojem je usitinu hrana lijek! Veliko hvala Diani na podršci i dijeljenu svoje priče! Iskustvo će uskoro biti dostupno na društvenim mrežama Udruge.

 

Ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima i veselimo se daljnjoj suradnji!

Zahvaljujemo i našim donatorima, Swixx BioPharma i Salvus, što su omogućili održavanje radionice.