Preporučena strana literatura za ketogene dijete

 

Organizacija ˝Matthew’s Friends˝ je aktivno i značajno sudjelovala u sljedećim publikacijama zajedno s članovima UK zdravstvenog odbora i brojnim drugim zdravstvenim djelatnicima.

Ketocooking – A practical guide to the ketogenic diet (˝Keto˝ kuhanje – Praktični vodič za ketogene dijete)

Autori: Judy Nation (nutricionist, Australija), prof. J. Helen Cross (UK) i prof. Ingrid E. Scheffer (Australija)

Dostupno u ˝Matthew’s Friends˝ trgovini:   www.matthewsfriends.org

Ova knjiga je raznolika kolekcija recepata za ketogenu dijetu, a također sadrži i nekoliko recepata za MCT ketogenu dijetu. Korištene su britanske/australske vrijednosti hranjivih tvari u namirnicama pa je prikladna za sve zemlje koje koriste iste vrijednosti. Ako koristite druge izvore za hranjivu vrijednost hrane onda Vam ova knjiga može pružati odlične ideje za osmišljavanje recepata, no oni se trebaju prilagoditi nacionalnim tablicama za hranjive vrijednosti namirnica kao i individualnim izračunima za provedbu ketogene dijete.

Ova knjiga je idealna za one koji provode ketogenu dijetu i preporučuje se za svaku ˝keto˝ kuhinju.

Dietary Treatment of Epilepsy  – Practical Implementation of Ketogenic Therapy (Dijetoterapija epilepsija – Praktično uvođenje ketogenih dijeta)

Urednik: dr. Elizabeth Neal RD sa suradnicima koji su izvanredni stručnjaci za provedbu ketogenih dijeta uključujući: prof. J. Helen Cross, prof. Eric Kossoff, Sue Wood RD, prof. Janak Nathan, prof. Joerg Klepper, Nicole Dos Santos RD,  Mary–Anne Leung RD i Emma Williams MBE.

Dostupno na Amazonu.

Ova knjiga pruža sveobuhvatnu i praktičnu obuku za sve aspekte primjene i nadzora dijetoterapije epilepsija s ključnim poglavljima o probiru, izračunima, uvođenju, praćenju i nuspojavama ketogenih dijeta.

Ova knjiga je odličan izvor informacija za nutricioniste, ali i ostale članove tima.

 

Ostala preporučena literatura:

Pažnja: Većina sljedećih knjiga je napisana u SAD-u i stoga sadrži američke vrijednosti hranjivih tvari u namirnicama. Mogu biti dobar izvor informacija i inspiracije, no zapamtite da se u različitim zemljama pojedini dijelovi za provedbu ketogenih dijeta razlikuju. Uvijek provjerite s Vašim timom za ketogenu dijetu.

Sve knjige su dostupne na Amazonu.

Ketogena dijeta, ponekad nazivana i čudotvornom dijetom, uvelike je pomogla liječnicima u liječenju teško kontroliranih epileptičkih napadaja kod tisuće oboljelih. Autori i koautori ˝Ketogenic Diets˝ (Ketogene dijete) su uvaženi stručnjaci iz Johns Hopkins Hospital, a knjiga i dalje predstavlja vodič za roditelje/skrbnike, liječnike i nutricioniste koji žele uvesti ovu strogu dijetu.

Peto izdanje je prošireno i ažurirano kako bi odražavalo trenutačna napredna saznanja u razumijevanju djelovanja ketogenih dijeta, kako bi se trebala koristiti te njenih budućih uloga kao dijete za liječenje. Novih šest poglavlja opisuju kako prilagoditi dijetu kulturama, religiji i osobnim preferencijama okusa, nove informacije o modificiranim i manje restriktivnim vrstama ketogenih dijeta te modificiranu Atkinsovu dijetu za liječenje epilepsije. Ovo izdanje također obuhvaća nova istraživanja koja sugeriraju da ketogena dijeta može biti učinkovita i za druge neurološke bolesti.

˝The Keto Cookbook˝ (˝Keto˝ kuharica) je kuharica za osobe koje provode ketogenu dijetu u svrhu liječenja epilepsije ili drugih neuroloških bolesti. Sadrži 96 recepata grupiranih na recepte za doručak, predjela i užine, ručak, večeru i poslastice. Također uključuje ilustracije pojedinih recepata.  Kako mnoga djeca započinju s provedbom ketogenih dijeta prije nego što razviju govor, slike obroka i međuobroka mogu omogućiti djetetu da izaberu što žele, a navedeno u konačnici može pomoći kod situacija kada dijete odbija hranu zbog manje raznolikosti i/ili djetetovog gubitka kontrole nad izborom hrane. Ova kuharica pruža roditeljima i djeci recepte koji su provjereni i odobreni od strane djece i nutricionista.

Također se preporučuje sljedeća literatura dostupna na Amazonu:

Preporučena literatura za druga zdravstvena stanja:

 

Dostupno na: https://www.matthewsfriends.org/keto-therapies/keto-management/keto-reading/