OVAJ DOKUMENT JE SAMO SMJERNICA. AKO STE ZABRINUTI ZA VAŠE ZDRAVLJE ILI ZDRAVLJE VAŠEG DJETETA, OBAVIJESTITE VAŠ TIM ZA KETOGENE DIJETE, LIJEČNIKA OBITELJSKE MEDICINE ILI HITNU POMOĆ.

Protokol za hitna stanja

Unaprijed definiran individualizirani protokol za hitna stanja (u suradnji s medicinskim timom) pomaže za vrijeme prijema u bolnici olakšavajući komunikaciju sa zdravstvenim djelatnicima koji nisu upoznati s ketogenim dijetama.

Povraćanje i/ili proljev

Kada je prisutno povraćanje i/ili proljev, oboljeli neće konzumirati istu količinu hrane kao i inače. Važno je osigurati da se redovito ponude adekvatne količine bistre, nisko ugljikohidratne tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. Uglavnom se nudi voda ili sokovi bez šećera kod osoba koje provode dijetu.

Može se dogoditi da obroci nisu potpuni ili se preskoče pa je važno nadzirati oboljelog i obratiti pažnju na znakove hipoglikemije i/ili ketonemije koje treba tretirati prema smjernicama nutricionista.

Ako su simptomi prisutni i nakon 24 sata, kontaktirajte Vaš tim za ketogene dijete ili Vašeg liječnika osobito u slučaju potrebe za rehidracijskim otopinama s niskim sadržajem glukoze poput Rehidromixa kako bi se nadoknadili elektroliti (Vaš tim za ketogenu dijetu će Vas savjetovati o proizvodu koji je prikladan za ketogenu dijetu).

Hranjenje pomoću sonda za hranjenje

Oboljeli od gastroenterokolitisa možda neće moći tolerirati hranjenje ketogenim formulama putem gastrostome ili nazogastrične sonde.

Vrijede isti principi kao i kod oboljelih koji se hrane oralnim putem. Hranjenje bi se trebalo zaustaviti i zamijeniti bistrim tekućinama bez ugljikohidrata kako bi se izbjegla dehidracija. Oralna rehidracijska otopina poput Rehidromixa će možda biti potrebna ako to savjetuje Vaš tim za ketogenu dijetu. Ako nema poboljšanja ili simptomi perzistiraju više od 24 sata kontaktirajte Vaš tim za ketogene dijete ili liječnika. Ovo je osobito važno ako oboljeli ne tolerira ni bistre tekućine ili ponovno korištenje sonde za hranjenje. Medicinska pomoć je esencijalna kada su prisutne navedene okolnosti.

Kada se povraćanje i/ili proljev zaustave, ponovo uvedite hranu ili je uvedite postupno ovisno o toleranciji oboljelog.

 

Zamjena za ketogeni obrok (˝keto˝ pripravak)

Za svakog oboljelog bi se trebao pripremiti recept za ˝keto˝ pripravak, prema individualnim potrebama, za situacije kada ne mogu jesti zbog bilo kojeg razloga.

Postoje dvije vrste:

 1. Prvi se priprema koristeći se različitim namirnicama, no ne sadrži adekvatne količine elektrolita i vitamina. Ne preporučuje se korištenje dulje od 24 sata. Prikladan je samo za kratkotrajne infekcije.
 1. Drugi je pripravak KetoCal koji je posebno dizajniran za ketogene dijete i nutritivno kompletan. Može se koristiti na dulji period. Međutim, neće biti moguće svima zamijeniti obroke KetoCalom s obzirom na to da se individualni izračuni za dijetu ne preklapaju uvijek sa sadržajem makronutrijenata u pripravku.

Unos tekućina se mora nadzirati, a bilo koji manjak se mora nadoknaditi s bistrim tekućinama bez ugljikohidrata kako bi se osigurala hidratacija. Ovo je potrebno jer se obroci zamjenjuju ˝keto˝ pripravkom koji u maloj mjeri pridonosi adekvatnoj hidrataciji, no ne može zamijeniti količinu vode koja se inače popije tijekom dana.

Ponovno uvođenje krute hrane

Kada ponovo uvodite krutu hranu, započnite s polovinom uobičajene količine tijekom prvog ili drugog dana. Možete i iskoristiti Vaš ˝sve u jednom˝ recept ili pripremiti Vaš omiljeni obrok i sve pomiješati. Ovo znači da znate da je u svakom zalogaju održana odgovarajuća ravnoteža masti, proteina i ugljikohidrata te ako obrok nije pojeden u cijelosti, možete procijeniti što nije pojedeno. Možete i ponuditi pola obroka (koji sadrži pola količine proteina, masti i ugljikohidrata od individualnih izračuna za ketogenu dijetu) koji je praćen s polovinom uobičajene količine ˝keto˝ pripravka nakon nekog vremena.

Ako oboljeli ima poteškoća s tolerancijom uobičajene količine obroka odnosno uobičajenom količinom masti u obrocima zbog ponovnog povraćanja i/ili proljeva, možda je potrebno smanjiti količinu masti na pola u svakom obroku te je postupno povećavati tijekom nekoliko dana.

Kod ketogene dijete sa srednjelančanim trigliceridima možda će biti potrebno smanjiti količinu ulja srednjelančanih triglicerida na pola ili četvrtinu te je postupno povećavati.

Hranjenje pomoću sonda za hranjenje

Kada se ponovo uvodi hranjenje putem gastrostome ili nazogastrične sonde, inicijalno započnite s polovinom uobičajenih količina tijekom 24-48 sati, zatim postupno povećavajte ovisno o toleranciji tijekom nekoliko dana, a ako se ne tolerira zatražite savjet medicinskog tima.

 

Povišena tjelesna temperatura/vrućica (prehlade, viroze…)

Uobičajeni lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena/paracetamola/aspirina, mogu se koristiti za odrasle no potrebno je paziti na sadržaj ugljikohidrata u lijekovima i izabrati onaj koji ih sadrži najmanje. Potrebno je održavati unos tekućina te ako se ne može/želi konzumirati uobičajeni obrok, preporučuje se zamijeniti ga ˝keto˝ pripravkom.

Za djecu se predlaže paracetamol bez šećera ili čepići u točno određenoj dozi. Prikladan pripravak je i suspenzija bez šećera.

Fiziološka otopina u spreju (za nos) je korisna osobito za malu djecu.

Održavajte adekvatan unos tekućina nudeći tekućine bez ugljikohidrata i bez restrikcija količina dok se oboljeli ne osjeća dobro. Ako oboljeli jede kao i inače, onda se dijeta može održavati. Međutim, možda će Vam više odgovarati ˝keto˝ pripravak koji se može ispijati tijekom dana.

Važno je da kontaktirate liječnika kao što bi i inače ako ste zabrinuti u bilo kojem pogledu.

Ako koristite druge lijekove, npr. antibiotike, pripazite na količinu ugljikohidrata koju sadrže i ako postoji mogućnost izaberite onog s najnižim sadržajem ugljikohidrata.

Konstipacija

Iako je učestala nuspojava za vrijeme provedbe ketogene dijete, može se pojaviti i nakon tretiranog proljeva dok se ne uspostavi normalan rad crijeva. Ako potraje više od očekivanog, razgovarajte s nutricionistom s obzirom na to da je moguće učiniti promjene u prehrani kako bi se riješila ova poteškoća. Ako ni to ne uspije onda će Vam medicinski tim propisati prikladan lijek. Budite oprezni s laktulozom jer sadržaj šećera/ugljikohidrata može biti visok i varira ovisno o proizvođaču. Danas se više i ne koristi laktuloza za oboljele na ketogenoj dijeti već se preporučuje Movicol.

 

Hipoglikemija

Ketogena dijeta je vrlo ograničena ugljikohidratima stoga postoji mogućnost da će razina glukoze u krvi biti niska. Zbog toga se redovito provjerava za vrijeme inicijacije dijete, za vrijeme akutnih bolesti i kada su prisutne poteškoće s hranjenjem.

Ako je razina glukoze u krvi ispod 3 mmol/l ili se razviju simptomi hipoglikemije moraju se dati određene količine ugljikohidratne hrane ili tekućina.

Na primjer:

Za djecu (5 g ugljikohidrata):

50 ml voćnog soka

25 ml specifičnih energetskih pripravaka, ako su dostupni

100 ml mlijeka

Za odrasle (10 g ugljikohidrata):

100 ml voćnog soka

50 ml specifičnih energetskih pripravaka, ako su dostupni

200 ml mlijeka

Simptomi hipoglikemije i ketonemije

Hipoglikemija i ketonemija mogu imati slične simptome koji uključuju:

 • Letargiju
 • Umor
 • Iritabilnost

Dodatni simptomi

Hipoglikemija:

 • Vrtoglavica
 • Agresivno ponašanje
 • Znojenje
 • Bljedilo kože
 • Zbunjenost
 • Hladan znoj i ljepljivost

Ketonemija:

 • Crvenilo lica
 • Povraćanje
 • Ubrzano disanje
 • Zadihanost

Ne zaboravite…

Epileptički napadaji

Pogoršanje učestalosti i intenziteta epileptičkih napadaja je učestalo u razdobljima akutnih oboljenja (drugih bolesti izuzev osnovne dijagnoze). Provjerite razine ketonskih tijela i kontaktirajte Vaš medicinski tim ako ste zabrinuti za kontrolu napadaja.

Koristite lijekove za zaustavljanje napadaja prema uputama Vašeg liječnika.

IV otopine

Ako je potrebna hospitalizacija i IV nadoknada tekućina, trebaju se izbjegavati otopine koje sadrže ugljikohidrate (osim ako se ne liječi hipoglikemija). Može se koristiti uobičajena fiziološka otopina ili druge vrste infuzija. Potrebno je i pratiti razinu glukoze i ketonskih tijela u krvi kako bi se na vrijeme uočile promjene na koje je potrebno djelovati.

Sadržaj ugljikohidrata u lijekovima

Kada je god moguće korišteni lijekovi trebaju biti bez šećera i bez ugljikohidrata. Savjetujte se s farmaceutom kako bi provjerili sadržaj ugljikohidrata prije korištenja novog lijeka.

Proizvod bez šećera ne znači nužno da je i bez ugljikohidrata.

Ako se uvodi novi lijek, vjerojatno će biti potrebno podesiti dozvoljenu količinu ugljikohidrata za vrijeme provedbe ketogene dijete.

Protokol za hitna stanja

Razgovarajte s Vašim timom za ketogenu dijetu o individualiziranom protokolu za hitna stanja koji može pomoći u izbjegavanju nesporazuma za vrijeme bolničkog prijema.

 

Dostupno na: https://www.matthewsfriends.org/keto-therapies/keto-management/managing-illness/