Ketogene dijete uključuju klasičnu ketogenu dijetu, ketogenu dijetu sa srednjelačanim trigliceridima, modificiranu Atkinsovu dijetu, modificiranu ketogenu dijetu i dijetu namirnicama niskog glikemijskog indeksa. Mnoga istraživanja, uključujući i randomizirano kontrolirana, su izvijestila o pozitivnom učinku ketogene dijete na smanjenje učestalosti i ozbiljnosti epileptičkih napadaja kod djece i odraslih.

Povremeno, oboljeli koji provode ketogenu dijetu prijavljuju pojavu osipa u ranoj inicijacijskoj fazi ili pri uvođenju MCT ulja. Među medicinskom zajednicom osip se ponekad označava kao ˝Prurigo pigmentosa˝. U većini slučajeva osip prolazi sam od sebe, no u nekim može biti poprilično uznemirujući i neugodan. Ako primijetite razvoj osipa razgovarajte s Vašim timom za ketogene dijete. Također se preporučuje fotografirati osip te zabilježiti događaj u Vašim bilješkama koje inače upisujete za vrijeme provođenja ketogene dijete.

Sastav hranjivih vrijednosti maslinovog ulja naveden na nutritivnoj deklaraciji može biti različit, a sve više se navodi da količina masti u 100 grama maslinovog ulja iznosi 91-92 grama u usporedbi s uobičajenim na kojima se navodi da količina masti iznosi 100 grama na 100 grama maslinovog ulja. Zbog čega je došlo do promjena i što to znači za oboljele i njihovu obitelj za vrijeme provođenja ketogene dijete kada je potrebno vagati svu količinu konzumirane hrane?

Poteškoće s hranjenjem su identificirane kao učestaliji razlog zabrinutosti skrbnika. Najčešća pitanja i potencijalna rješenja navedena su u nastavku teksta. Što učiniti kada dijete pojede nešto što nije namijenjeno njemu (˝tuđu˝ hranu)? Ako se na vrijeme uoči, uklonite tu hranu što je više moguće. Ako je ta hrana bogata mastima/proteinima npr. sir ili kobasica moguć je ograničeni učinak.

Neki centri preporučuju nadzirati razine glukoze i ketonskih tijela u krvi. Ovo podrazumijeva mali ubod u prst jednom ili dvaput dnevno. Nadzor je vrlo jednostavan, a postoje brojni uređaji koji su dostupni i olakšavaju ovaj postupak. Sve vrste uređaja za praćenje i nadzor dolaze s vlastitim uputama za korištenje i smjernicama za rješavanje potencijalnih poteškoća.

Ibruprofen ili Paracetamol u tableti ili tekućem obliku bez šećera mogu se koristiti za povišenu tjelesnu temperaturu, vrućicu i bolove. Tekući oblik bez šećera vjerojatno sadrži umjetne zaslađivače i šećerne alkohole npr. sorbitol, maltitol itd. Individualna tolerancija može varirati, ali uglavnom korištenje ovih proizvoda ne bi trebalo uzrokovati neželjene pojave na učinke ketogene dijete.

POSTUPCI ZA ODREĐENA STANJA ZA VRIJEME PROVOĐENJA KETOGENE DIJETE – Protokol za hitna stanja – Unaprijed definiran individualizirani protokol za hitna stanja (u suradnji s medicinskim timom) pomaže za vrijeme prijema u bolnici olakšavajući komunikaciju sa zdravstvenim djelatnicima koji nisu upoznati s ketogenim dijetama.

Organizacija ˝Matthew’s Friends˝ je aktivno i značajno sudjelovala u sljedećim publikacijama zajedno s članovima UK zdravstvenog odbora i brojnim drugim zdravstvenim djelatnicima. Ketocooking – A practical guide to the ketogenic diet (˝Keto˝ kuhanje – Praktični vodič za ketogene dijete)

Hospitalizacija oboljelog koji provodi ketogenu dijetu. Kako pružati podršku djeci i odraslima koji već provode ketogenu dijetu, a moraju u bolnicu zbog akutne bolesti ili određenih pretrage/zahvata.

Rafinirani šećeri se ne smiju koristiti za vrijeme provođenja ketogene dijete. Neki zaslađivači se mogu koristiti kao zamjena za šećere za vrijeme provođenja dijete jer ne utječu na razinu glukoze i ketonskih tijela u krvi, no pri odabiru treba biti oprezan. Naime, nisu svi zaslađivači prikladni za uključivanje u ketogenu dijetu, a kako bi se olakšao odabir, tim nutricionista objavio je sljedeći popis:

Bubrežni kamenci (nefrolitijaza/urolitijaza) se mogu nalaziti u bubregu ili niže, niz mokraćovod u mokraćnom mjehuru te se prenijeti u mokraćnu cijev. Mogu zaostati u bilo kojem dijelu, no u većini slučajeva će proći urinom. Rizik razvoja bubrežnih kamenaca za opću populaciju iznosi približno 12%. Mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, no učestaliji su kod muškaraca u dobi od 20 do 49 godina. Znamo da stroga ketogena dijeta može uzrokovati blago povećanje metaboličke kiselosti što posljedično može dovesti do gubitka soli i minerala koji se izlučuju urinom. Kristali se mogu nakupljati i formirati kamenac u bubrezima ili mokraćnom mjehuru, ili mogu uzrokovati opstrukciju u mokraćovodu ili mokraćnoj cijevi.

Kada imate dijete koje provodi ketogenu dijetu, ili se sprema započeti, potpuno je razumljivo da to može biti vrlo zabrinjavajuće za sve prisutne. S gledišta roditelja do zabrinutosti dolazi zbog toga što neće moći pratiti sve što se događa u školi, a sa stajališta škole zato što su potrebni dodatni resursi i vrijeme  za vođenje djeteta koje je na takvoj specijaliziranoj prehrani. Međutim, to ne mora biti slučaj. Najvažnija stvar da bi ketogena dijeta uspjela u školi je dobra komunikacija između roditelja i škole. Dijetu treba tretirati s jednakom poštovanjem kao i davanje lijeka djetetu ili provedba dijete kod djece koja su alergična na određeni sastojak. Fluktuacije u ovoj prehrani ili čak i najsitnija odstupanja mogu utjecati na djetetovu kontrolu epileptičkih napadaja.