Dijetoterapija

Dijetoterapija je znanstveno područje nutricionizma (znanost o prehrani) koja stavlja težište na liječenje ili način življenja uzimanjem posebnih, određenih jela i propisane hrane ili odricanjem od određene hrane ili jela koja mogu pogoršati simptome bolesti. Svrha provedbe dijetoterapije je prevencija pojedinih bolesti ili ublažavanje simptoma/izlječenje bolesti ako je ona već prisutna kod pojedinca.

Epilepsija

Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest. Oboljeli s teško kontroliranom epilepsijom u novije vrijeme imaju nekoliko terapijskih opcija, uključujući nove antikonvulzivne lijekove, kirurški pristup i stimulaciju vagusnog živca. Unatoč novim metodama liječenja, kod trećine oboljelih od epilepsije je razvijena tvrdokorna epilepsija karakterizirana farmakorezistencijom. U ovim slučajevima, jedan od terapijskih izbora je i dijetoterapija u obliku provođenja ketogene dijete. Pokazala se učinkovitom u smanjenju učestalosti epileptičnih napadaja, stoga zasigurno ne bi trebala biti posljednja opcija ni liječnicima ni oboljelima/skrbnicima. Štoviše, za određene poremećaje preporučuje se što ranije u tijeku bolesti.
Važno je naglasiti da se kod osoba oboljelih od epilepsije mogu razviti brojni komorbiditeti među kojima su i poremećaji hranjenja i ponašanja (bihevioralni poremećaji) koji u konačnici dovode do neadekvatnog prehrambenog unosa. Uz to, dugotrajna primjena antikonvulzivnih lijekova može uzrokovati nutritivne nedostatke određenih vitamina ili minerala što može prouzročiti različite poremećaje. Kako bi se navedeno spriječilo, potrebno je postići adekvatan energetski unos i unos makro/mikro-nutrijenata ili razmotriti obogaćivanje prehrane kada nije moguće zadovoljiti sve prehrambene potrebe.
Projekt EpiPrehrana namijenjen je podizanju svijesti o primjeni ketogenih dijeta za liječenje tvrdokornih epilepsija i informiranju roditelja/skrbnika i zdravstvenih djelatnika u svrhu educiranja i promicanja dijetoterapije tvrdokornih epilepsija u kliničkoj praksi. Kao dio projekta pokrećemo i online savjetovalište za ketogene dijete za oboljele od tvrdokornih epilepsija.
Projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskom udrugom za epilepsiju s predsjednicom Anom Sruk, dr.med. i u suradnji s prof. dr. sc. Igorom Prpićem, dr. med. i Referentnim centrom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Vedranom Bibić, magistrom kliničkog nutricionizma i organizacijom ˝Matthew’s friends˝.

EpiPrehrana

Za više informacija posjetite novu web stranicu EpiPrehrana.com